Surftherapie

Auteur(s): R. P. M., T. van Bezeij, R.P.M. Denneman, E.C. Kal, J. Marshall, J. & M.F. Pisters
1 januari 2024
Categorieën: Behandeling, Wetenschappelijke literatuur

Surftherapie

Artikel: Riding waves to improve functioning: a quantitative evaluation of a Surf Week in individuals with chronic phase brain injury with six months follow-up.

Surftherapie is een nieuwe uitdagende vorm van therapie in de revalidatie na een neurologische aandoening zoals hersenletsel. Deelnemers gaan met SUP (Stand Up Paddle) boards de zee op. Dat is niet alleen leuk, maar draagt ook bij aan het neurologisch herstel. Op de website van surftherapie.nl staat het volgende: 

“Voor herstel na hersenletsel is uitdagende revalidatie in een uitdagende omgeving met grote fysieke intensiteit van groot belang. Surftherapie voldoet aan al deze criteria. Surfen is een uitdagende activiteit, nog meer als je het gebruikt om te revalideren. 

Op het water lukt het niet om na te denken wat je moet doen. Om op het board te blijven word je gedwongen om gebruik te maken van automatische reacties. Omdat deze hersenactiviteit vaak in een ander gebied zit dan de hersenschade zie je dat de bewegingen veel beter en soepeler gaan. Dit geeft vertrouwen en dat zie je terug in het gehele bewegingspatroon na de surfsessie.”

Dit wordt onderstreept door bovengenoemd onderzoek, wat een verkennend karakter heeft. De aanleiding van het onderzoek is het gegeven dat een verrijkte omgeving mensen met hersenletsel stimuleert om functionele mogelijkheden en strategieën te ontwikkelen, waardoor ze zich beter kunnen aanpassen aan hun beperkingen. Daarnaast zorgt het ervoor dat functionele achteruitgang wordt voorkomen en tegengegaan. In het onderzoek wordt het resultaat van een week surftherapie beschreven, direct na de surfweek en een half jaar later. Hierbij wordt er gekeken naar fysieke functies, zelfeffectiviteit (self-efficacy), balans en het eigen waargenomen herstel (self-perceived recovery).
De onderzoekers hebben een observational multiple-baseline single case design gebruikt. Het voordeel van deze onderzoeksmethode is dat er maar een kleine groep nodig is om een casuaal verband aan te tonen tussen de interventie en de uitkomsten. De onderzoeksgroep bestaat uit 9 mensen, waarvan 3 mensen traumatisch hersenletsel hebben opgelopen en 6 mensen een beroerte hebben gehad.
Bij de deelnemers zijn verschillende testen afgenomen die de fysieke functies, de self-efficacy, balans en self-perceived recovery in kaart brengen. De testbatterij bestond uit de Self-reported Stroke Impact Scale 3.0, Motricity Index, 6-minuten wandeltest, EuroQol-5D, Timed-up-and-go-Test, mini-BESTest, Self-Efficacy for Symptom management scale en de Visual Analogue Scale. De testbatterij is vijf maal afgenomen: 6 weken en 2 weken voor de 5-daagse surf week, en 1 of 2 dagen, 6 weken en 6 maanden na de surf week. Tijdens de surfweek hebben de deelnemers gedurende 5 dagen, 2 keer per dag gesurfd, in totaal ongeveer 2,5 uur per dag. De surfweek werd geleid door een fysiotherapeut en een revalidatiearts, met hulp van vrijwilligers. 

Het blijkt dat, tot een half jaar, er verbeteringen zijn gevonden op het fysiek functioneren, balans en de self-perceived recovery. Er is geen verbetering gevonden op het gebied van self-efficacy. Conclusie van het onderzoek is dat surftherapie een fysieke, cognitieve en sociaal uitdagende activiteit is waar mensen met hersenletsel baat bij kunnen hebben, en wat het fysiek functioneren, de balans en de self-perceived recovery kan verbeteren.  

Surftherapie vind je in Wijk aan Zee.

Onze plannen: We willen het gat tussen onderzoek en praktijk verkleinen. Enerzijds door gepubliceerd onderzoek dichter naar de leden te brengen. Anderzijds door het faciliteren van praktijkgericht onderzoek voor leden die daarin geïnteresseerd zijn.  

Concreet onderzoeken we op dit moment twee dingen:

  • Hoe hebben leden van SCR makkelijker toegang tot onderzoeksartikelen? Is dat bijvoorbeeld via een database op onze (internationale) website met budget om artikelen aan te schaffen of zijn er andere mogelijkheden die beter passen bij de behoefte van leden?
  • We zoeken uit door wie geïnteresseerde leden begeleid kunnen worden in het (leren) lezen en beoordelen van artikelen en het opzetten van praktijkgericht onderzoek. Een praktijkgericht onderzoek kan een interessante presentatie (of publicatie) opleveren voor het komende SCR congres. En daar kunnen we uiteindelijk allemaal ons voordeel mee doen. 

Heb je ideen, vragen, opmerkingen laat het ons weten!Al onze doelen vind je in ons meerjarenplan – deze zit bij de stukken van de ALV en is op te vragen via onze e-mail wetenschapscommissie@cognitieverevalidatie.nl