Kalender
Word lid
Lid worden van de Society for Cognitive Rehabilitation kan via www.societyforcognitiverehab.org.
Hier vindt u alle benodigde informatie, zoals kosten van het lidmaatschap.
Voordelen van SCR lidmaatschap:
ā¢ Internationale erkenning als professional die zich inzet voor kwalitatief goede zorg voor de cliĆ«nt met hersenletsel.
ā¢ Participatie in een internationaal netwerk van cognitief revalidatie therapeuten en mogelijkheid tot participatie in netwerkgroepen in uw eigen regio.
ā¢ U komt in aanmerking voor het certificaat āCertification in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapyā (CPCRT) waarmee u aangeeft over voldoende kennis en vaardigheden te beschikken om kwalitatief goede cognitieve revalidatie therapie te bieden.
ā¢ Toegang tot continu bijgehouden vakliteratuur aangaande Cognitieve Revalidatie Therapie.
ā¢ Korting op de door de SCR georganiseerde bijeenkomsten en congressen.
Cognitieve revalidatie wordt geboden door een veelvoud aan disciplines. De therapeuten combineren hun vakkennis met kennis over cognitie. De Society for Cognitive Rehabilitation certificeert therapeuten van verschillende disciplines die kunnen aantonen te beschikken over voldoende kennis en vaardigheden om cognitieve revalidatie te kunnen uitvoeren binnen hun discipline. Zij krijgen het certificaat āCertified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy level 1ā (CPCRT level 1).
De Society for Cognitive Rehabilitation certificeert ook assistenten die werken onder supervisie van erkende therapeuten en kunnen aantonen dat zij beschikken over voldoende kennis en vaardigheden om cognitieve revalidatie therapie te kunnen uitvoeren binnen de discipline waarin zij werkzaam zijn. Zij krijgen het certificaat āCertified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy level 2ā (CPCRT level 2).
Om in aanmerking te komen voor het certificaat āCertified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapyā (CPCRT) dient u een casus met daarbij een behandeling op video in te dienen bij de beoordelingscommissie van de SCR. Hoe de procedure verloopt en welke materialen er gevraagd worden, kunt u hieronder lezen.
Meer informatie vindt u op de website
https://www.societyforcognitiverehab.org/achieving_cognitive_rehab_certification.php
Bij vragen kunt u altijd contact opnemen via SCR@cognitieverevalidatie.nl.
Procedure
Om voor het certificaat in aanmerking te komen moet u lid zijn van de SCR. Lid worden kan op de website https://www.societyforcognitiverehab.org
Als u lid bent dien je op het ledengedeelte van de websiteĀ www.societyforcognitiverehab.org
Of via de mail SCR@cognitieverevalidatie.nl
De volgende documenten te uploaden:
ā¢ Curriculum Vitae
ā¢ Kopie van vakdiploma
ā¢ Werkverklaring
ā¢ Bewijs van lidmaatschap SCR
ā¢ CasuĆÆstiekverslag
ā¢ Digitale opname van een behandelsessie
ā¢ Toestemming van de client
Tevens dient aan de kosten voor aanvraag certificering te voldoen. De kosten staan beschreven op de websiteĀ https://www.societyforcognitiverehab.orgĀ en kun je voldoen bij het doen van de aanvraag en het uploaden van de bestanden.
Om een aanvraag te kunnen doen voor een CPCRT certificaat dien je jezelf te verdiepen in cognitieve revalidatie. Dat kan zijn door het volgen van een cursus gericht op alle aspecten van cognitieve revalidatie therapie of door begeleid te worden door een supervisor.
De supervisor moet aan het volgende voldoen:
ā¢ Minimaal 5 jaar ervaring in de cognitieve revalidatie (bij hoge voorkeur CPCRT)
ā¢ Minimaal 50 uur supervisie geven
Degene die een CPCRT certificaat aanvraagt moet ook minimaal 1 jaar werkervaring hebben.
De casus
Beschrijf een casus van een cliĆ«nt met hersenletsel, zoals u die momenteel in behandeling hebt. Het is niet toegestaan een cliĆ«nt te beschrijven van een collega of een cliĆ«nt die al met ontslag is. Het verslag is maximaal 10 paginaās lang.
De beschrijving beslaat de informatie:
ā¢ Probleemstelling
ā¢ Analyse: waarin duidelijk wordt wat de medische diagnose en prognose is en wat de cognitieve competenties zijn. Wat het verschil is tussen de vroegere en huidige situatie en in welke omgeving het plaatsvindt. Het is duidelijk welke instrumenten en observaties zijn gebruikt om dit in kaart te brengen.
ā¢ Conclusie van de analyse: waarin staat beschreven wat het leervermogen van de cliĆ«nt is en welke benadering wordt gekozen. De doelen voor behandeling worden beschreven.
ā¢ Behandelplan: benaderingswijze, trainingsvorm, opbouw en meetbaarheid van het resultaat worden beschreven.
ā¢ Uitwerking 1 behandeling (inclusief digitaal beeld): Hierin worden plaats, doel, en het soort aanwijzingen beschreven. Daarnaast het resultaat en een sterkte/zwakteanalyse van de therapeutische interventies.
ā¢ Resultaten van de behandeling op het moment van inleveren beschreven casuĆÆstiek
ā¢ Welke inzichten heeft u verkregen na aanleiding van de casus
Van Ć©Ć©n behandeling van de in de casuĆÆstiek beschreven cliĆ«nt dient ook een filmopname te worden ingezonden. De cliĆ«nt dient toestemming te geven voor het opnemen van de behandeling. De behandeling moet goed zichtbaar en hoorbaar zijn. De video moet bestaan uit een daadwerkelijk uitgevoerde individuele CRT behandeling van maximaal 35 minuten. De cliĆ«nt en de therapeut moeten gemakkelijk herkenbaar zijn. De sessie mag geen intake (eerste evaluatie) of ontslagsessie zijn.
De casuĆÆstiek, de digitale opname en het toestemmingspapier kunnen samen met de andere documenten worden geĆ¼pload op de website of per mail via We-transfer (grote bestanden) aangeleverd worden.
Het proces van het beoordelen van de casuĆÆstiek neemt vier maanden in beslag. Wanneer de casuĆÆstiek als voldoende is beoordeeld, wordt het certificaat toegezonden. De casus kan 1 keer herkanst worden binnen een tijdsbestek van 6 maanden na ontvangst van de beoordeling.
Mocht je over certificering een vraag hebben dan kun je direct contact opnemen met SCR@cognitieverevalidatie.nl. Je wordt dan verder geholpen met zowel vragen over inhoud als procedure.
Het certificaat dient na vijf jaar verlengd te worden. De therapeut of assistent wordt hiervan via het opgegeven email adres op de hoogte gesteld.
Hercertificering kan in twee categorieƫn:
- Categorie A ā aangetoonde therapeutische vaardigheden
- Categorie B ā aangetoonde academische vaardigheden
Om voor hercertificering in aanmerking te komen, dient men aan de volgende algemene voorwaarden te voldoen:
- Ononderbroken lid zijn van de SCR
- Vijftig uur scholing te volgen in relatie tot cognitieve revalidatie therapie. Dit mogen cursussen, workshops, congressen, webinars en symposia zijn. Dit mogenĀ geenĀ intervisie bijeenkomsten of regio overleggen zijn.
- Het leveren van minimaal 2 actieve bijdragen in de periode van 5 jaar Dit kan door het geven van een (deel)presentatie op de tweejaarlijkse SCR congres of andere activiteiten. We verwijzen hiervoor naar het document:Ā actieve bijdrage.
- Handhaven van de āCPCRT Code of Ethicsā
Voor het hercertificeren in categorie A ā aangetoonde therapeutische vaardighedenĀ dienen twee casuĆÆstieken ingediend te worden met een beschrijving van de verrichte diagnostiek, doorlopen behandeling (doelen en interventies) en behaalde resultaten. Per casus mag in niet meer dan twee A4tjes beschreven worden.
Deze categorie betreft therapeuten.
Voor het hercertificeren inĀ categorie B ā aangetoonde academische vaardighedenĀ dienen bewijzen van academische activiteiten ingediend te worden. Dit kan gaan om activiteiten zoals onderwijs, projectontwikkeling en onderzoek.
Deze categorie betreft docenten en onderzoekers.
Alle documenten dienen op de SCR Member Area geĆ¼pload te worden. Hier kan ook de betaling geregeld worden.
Zijn er vragen over inhoud of procedure van hercertifering dan kan u contact opnemen met scr@cognitieverevalidatie.nl
Gecertificeerde therapeuten en assistenten
Bekijk alle Nederlandse en Belgische gecertificeerde therapeuten en assistenten
Voor ergotherapeuten, logopedisten, fysiotherapeuten en bewegingsagogen in Nederland is er de unieke mogelijkheid het certificaat te behalen na intensieve scholing.Ā
CPCRT Netwerkgroepen
Intervisie Cognitieve Revalidatie Therapie
Hieronder vindt u per provincie de CPCRT netwerkgroepen. Deze groepen hebben als doel het uitwisselen van kennis op het gebied van cognitieve revalidatie en het mogelijk maken van intervisie. De groepen zijn toegankelijk voor iedere discipline mits de therapeut of assistent lid is van de SCR en CPCRT geregistreerd is. Momenteel draaien er 12 netwerkgroepen in Nederland.
Hier vind je het basisreglement voor netwerkgroepen:Ā Basisreglement SCR NL miv juni 2018
Aansluiten bij een netwerkgroepĀ
Indien u zich bij een bestaande groep wilt aansluiten, neemt u dan contact op met de voorzitter/contactpersoon van de betreffende groep. U vindt de namen en gegevensĀ hieronder.
Nieuwe netwerkgroep starten
Wilt u een nieuwe netwerkgroep starten in uw regio? Neemt u dan contact op metĀ SCR Nederland. Dit kan via het contactformulier op de website.
Contactpersoon
- Sielia Wijnja, CPCRT,
s.wijnja@revalidatie-friesland.nl
Revalidatie Friesland
Birdaarderstraatweg 70
9101 DC Dokkum
Contactpersoon
- Betty Wieleman- Stroomer, CPCRT,
Ergotherapeut en adviseur arbeid, Klimmendaal
Telefoon 055 538 27 00
Arnhemseweg 11
Postbus 812 Ā· 7331 BA Apeldoorn
Contactpersoon
- Groep 1:
Liesbeth Duin, CPCRT
lduin@evean.nl - Groep 2:
M. Mooij, CPCRT,
m.mooij@heliomare.nl
Heliomare - Groep 3:
Marjolein Kamerman, CPCRT
Woonzorgcentrum Velserduin,
Scheldestraat 101, 1972 TL IJmuiden. - Groep 4:
Mirjam de Fraiture, CPCRT
m.d.fraiture@reade.nl
Reade
Overtoom 283
1054 HW Amsterdam
Data open bijeenkomst
- zie kalender homepage
Contactpersoon
- Contactpersoon Regio Zuid- Holland Zuid (Rotterdam, Hoeksche Waard e.o.):
Marieke Schouten en Karin Stegenga ā van Houten. Ergotherapeut Albert Schweitzer Ziekenhuis. T: 078-6523008 Ergotherapie@asz.nl - Contactpersoon groep Den Haag, Delft, Leiden en Zoetemeer:
Bianca Stappers
Ergotherapie Pijnacker
Weteringweg 2d
2641 KM Pijnacker
Data open bijeenkomst
- zie kalender homepage
Contactpersoon
Voorzitters:
- Mieke Wismans, 06-17314351, mieke@ergotherapiegrip.nl
- Linda Maassen, 06-81405925, lgw.maassen@ggzoostbrabant.nl
Data open bijeenkomst
- zie kalender homepage
Contactpersoon
- Groep Twente-Achterhoek:
Diane Dierink ddierink@triviummeulenbeltzorg.nl TriviumMeulenbeltzorg Hengelo, 7555 SH Hengelo
- Groep Oost Nederland:
Carline Santman, CPCRT
Zorgverlening Het Baken,
csantman@zorgverlening-hetbaken.nl
Veldbloemenlaan 25, 8081 DL Elburg
Data open bijeenkomsten
- zie kalender homepage
Contactpersoon
- Henriƫtte Bruggink, henriette.bruggink@zorgpartners.nl
Data open bijeenkomst
- zie kalender homepage